Quantcast
Channel: Drum
Viewing all articles
Browse latest Browse all 62

Drumin #viestintächat innosti pohtimaan, kenellä on valta käsissään

$
0
0

Keskiviikkona 28.10. Twitterissä käytiin ennätyksellisen vilkasta keskustelua siitä, ketkä mielipidevaltaa nykyään käyttävät: toimittajat, bloggarit vai vloggarit.

Viestintätoimisto Drum ja Procom järjestivät viestintächatin neljättä kertaa. Mukana keskustelussa olivat some-vaikuttajat Martti Lindholm ja Pauliina Mäkelä, Kauppalehden uutispäällikkö Mikko Metsämäki, toimittaja Olli Sulopuisto ja viestintäkonsultti Heidi Korva. Kiitos heille ja muille aktiivisille osallistujille!

Miksi viestintächatteja ylipäänsä järjestetään?

“Twitterissä on paljon viestintäammattilaisia, jotka jo tahoillaan käyvät erilaisia keskusteluita viestintään ja markkinointiin liittyen. Me Drumissa haluamme koota ihmiset yhteen. Yhteinen teema, sopivien keskustelijoiden aktivointi ja valmiiden kysymysten miettiminen helpottavat vuorovaikutuksen syntymistä. Twitter-huikkailujen sijaan syntyy aktiivista keskustelua. Oli hienoa, että Procom lähti tässä yhteistyökumppaniksemme”, toteaa asiakkuusjohtaja Reeta Kaivola Drumista.

Kaivola muistuttaa, että chat on keino saada samasta aiheesta kiinnostuneet sosiaalisen median ääreen keskustelemaan ja jakamaan asiantuntemusta. Osallistumiskynnys on matala.

“Firmatileille Twitterissä on leimaavaa tiedottava ja tuuttaava viestintä. Chatissa yritys voi fasilitoida keskustelua ja olla luontevassa vuorovaikutuksessa valitun teeman kautta”, hän lisää.

Johtava viestintäkonsultti ja partneri Susanna Isohanni painottaa, että Drum haluaa nostaa viestintäalalle tärkeitä teemoja keskusteluun.

“Sana on vapaa ja parketilla on tilaa kaikille. On mahtavaa huomata, miten porukka inspiroituu yhdessä. Tämä oli nyt neljäs #viestintächat. Suosio on kasvanut koko ajan. Jotta keskustelut säilyvät tuoreina ja kiinnostavina, niin otamme mielellämme vastaan ideoita sopivista aiheista”, sanoo Isohanni.

Neljäs viestintächat tavoitti ennätysyleisön: 303 000 henkilöä. Tviittejä lähti maailmalle 830 kappaletta ja mukana oli 147 tviittaajaa. (Lähde: pinnalla.pyppe.fi.) Twitter-chat oli jatkoa Drumissa edellispäivänä pidetylle aamuseminaarille, jossa uuden ja vanhan median edustajat keskustelivat siitä, kenen vaikutusvalta on lisääntynyt ja kenen vähentynyt.

Ja tässä Twitter-keskustelun parhaat palat:

Kysymys 1: Mikä sinuun vaikuttaa eniten: media, bloggaajat, vloggaajat vai jokin muu, mikä?

Medialla on yhä keskeinen rooli mielipiteenmuokkaajana ja tietolähteenä. Moni mainitsi myös omat some-verkostot. Useassa mielipiteessä todettiin, että kanavalla ei ole väliä: sisällön ja ihmisten kiinnostavuus ratkaisevat. Todettiin myös, että toimittajat ja viestintäammattilaiset elävät kuplassa, jossa samanmielisyys korostuu.

Kysymys 2: Ilmianna vaikuttava somevaikuttaja ja perustele. Kuka hän on ja miksi? 

Twitter-kansa nosti esiin sekä tuttuja someosaajia että yllättävämpiä nimiä. Tässä mainintoja:

  • Cristina Anderson
  • Riku Rantala
  • Elina Yrjölä
  • Anssi Kela
  • Pekka Sauri
  • Saku Timonen
  • Jonna Hurmerinta
  • Sipe Lolleri
  • Ville Tolvanen
  • Mari K. Niemi
  • Piritta Seppälä
  • Arman Alizad
  • Niko Saarinen
  • Noora Shingler
  • Prinssi Jusuf
  • Eskomörkö
  • Arhi Kivilahti

Kysymys 3: Mitä haittaa/riskejä siihen liittyy, että kuka tahansa voi saada äänensä kuuluviin?

Kun kuka tahansa saa äänensä kuuluviin, lähdekriittisyys ja medialukutaito korostuvat. Näin todettiin monessa kommentissa. Toisaalta muistutettiin, että somessa erottautuminen vaatii osaamista. Millä tahansa viestillä ei sosiaalisessa mediassakaan pääse esiin.

Kysymys 4: Mitä hyötyä siitä on, että median rinnalle on noussut vaihtoehtoisia informaatiolähteitä? Keskustelun monipuolistuminen ja uusien äänien esiinpääsy nousivat esiin. Itsensä toteuttamiselle löytyy uusia kanavia. Vaikuttamismahdollisuuksia – ja jopa bisnesmahdollisuuksia – tulee lisää. Perinteiselle medialle uudet toimijat tuovat paineita: vanhassa mediassa on juostava kovempaa. Väärän informaation tarkistaminen nopeutuu, kun tulee uusia tietolähteitä. Medioille ja viestinnän ammattilaisille tämä aika on kiinnostavampaa kuin koskaan, todettiin monella suulla.

Kysymys 5: Onko kaupallisuuden raja hämärtynyt – miten raha vaikuttaa toimittajaan, bloggaajaan tai vloggaajaan? Tässä aiheessa mielipiteet jakautuivat. Raha vaikuttaa, mutta niin tekevät muutkin asiat, kuten viestijän esillä tai piilossa olevat agendat. Joissakin kommenteissa muistutettiin, että blogeissa kaupallisuus on ollut mukana alusta asti. Toimittajien ei uskottu antavan rahan vaikuttaa tekemiinsä sisältöihin. Olennaista sekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa on läpinäkyvyys.

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 62

Trending Articles